Mikuláš dorazí do Psojed již dnes!

05.12.2012 14:10

Vážení čtenáři, chtěli bychom Vás prostřednictvím našich stránek v krátkosti informovat o chystaném průběhu tradičního mikulášského veselí v naší vsi. Do jeho vypuknutí zbývá jen pár hodin a rozechvělá atmosféra v obci se dá doslova krájet. Narozdíl od některých předchozích ročníků se nebude Mikuláš, Čert ani Anděl letos pohybovat na běžkách, neboť sněhový poprašek je zatím slabý. O zábavu však bude nepochybně postaráno. V pohotovosti jsou dvě družstva dobrovolných hasičů a nad obci v pravidelných intervalech přelétává policejní vrtulník monitorující situaci. 

Napjatý obecní rozpočet nedovoluje použití složitých masek, proto jsou do svatomikulášského průvodu primárně zařazováni ti občané, jejichž fyzická konstituce nevyžaduje příliš umělého vylepšování. Popravdě řečeno, k transformaci na Mikuláše, Čerta a Anděla většinou plně postačí obsah lékárničky a uhláku ze zasedací síně Obecního úřadu. Mládež v obci je však rok od roku náročnější a vynalézavější, proto jednotliví účastníci stále častěji sahají do domácích zdrojů a své převleky průběžně vylepšují. Je však ale samozřejmostí, že tyto soukromé iniciativy nemohou být hrazeny z fondu Ministerstva kultury ČR „Motivační program stabilizace folklorních tradic“, díky němuž je obci každoročně proplácena spotřebovaná vata, gáza a koks. Zdokonalování převleků dovedl předloni za hranice únosnosti automechanik pan Emil Žabka v roli Čerta, když za pomoci nejrůznějších součástek z vyřazených automobilů, traktorů a stavebních strojů vdechl postavě pekelníka nový obsah, když připomínal vzhledem spíše pološílenou vraždící bestii známou dětem jako „Transformer“, než tradičního přitroublého čerta z českých pohádek. Týmu organizátorů se v obavách z nervového zhroucení psychicky labilnějších dětí naštěstí podařilo zabránit nejhoršímu a Žabka byl z průvodu vyřazen – velmi k tomu přispěla i technická závada na jeho kulometu vyrobenému z výfuku vozu zn. „Wartburg“, která měla za následek nepříjemné zranění Jarmily Horké v roli Anděla, která byla pingpongovými míčky bolestivě zasažena do dolní části zad a obou křídel. Tehdy nezbylo než improvizovat a jako Čert vystoupil s úspěchem Peter Červeňák vracející se právě z výkonu trestu (ublížení na zdraví), který se ani nemusel příliš maskovat a jako honorář mu bohatě postačily kovové součásti Žabkova kostýmu, které vzápětí výhodně zpeněžil ve sběrně svého otce.

Přípravy letošní akce započaly asi před čtrnácti dny ve sklepní místnosti Obecního úřadu, před rokem 1989 využívané jako kryt civilní obrany, kde je od té doby umístěna plastická mapa obce a okolí, na níž někdejší tajemník MNV Zmuda za pomoci pohrabáče a modýlků vojenské techniky vyrobených z mýdla vybojoval několik kataklyzmatických tankových bitev mezi vojsky „tábora Míru“ a západními imperialistickými „agresoři“. Starosta Pecháček již před lety nahradil modely vyhořelých budov novými, přičemž zástavbu obce průběžně aktualizuje dle skutečného stavu, a pečlivě zasádroval díry od pohrabáče, imitující krátery po granátech. Protože armády obou stran skončily postupně v umývárně mateřské školy, byl při zhotovení figurek Mikuláše, Čerta a Anděla, jakož i rozsáhlého realizačního týmu celé akce, použit odolnější modurit. V taktické přípravě je na mapě průběžně dolaďována trasa průvodu, barevné vlaječky před domky zvláště zlobivých dětí znázorňují nutnost povolat posily, jiné vlaječky pak ohraničují rozsah působnosti agresivních hlídacích psů, záložní únikové trasy a stanoviště občerstvení. Trvale jsou na mapě vyznačeny palebné vějíře posedu u hájovny na Hadím vrchu; šestadevadesátiletý hajný v.v. Leopold Šiška, který na posedu tráví podzim svého života, je sice psychicky stále fit, ale jeho stařecká šeroslepost již v minulosti způsobila drobná nedorozumění, když díky ní zaměnil postavu Čerta za kance, Anděla za divokou husu a Mikuláše za Dědu Mráze, a před ústí hlavně jeho slavné medvědobijky proto není radno za soumraku vstupovat.

Letošní svatomikulášský tým nastoupí v nejsilnější možné sestavě. V roli Mikuláše se tudíž představí sám starosta Josef Pecháček. Zákulisní informace od paní Kolomazníkové, která se na toto téma bavila v úterý před samoobsluhou na potkání s kýmkoliv, hovoří o tom, že letošní Mikuláš bude až na tradiční červené roucho a mitru velmi podoben americkému herci Jasonu Robardsovi v jeho nejslavnější roli desperáta Chayenna z kultovního snímku „Tenkrát na Západě“ (It./USA 1968), což jasně nasvědčuje tomu, že Pecháček opravdu nebude ztrácet s maskováním obličeje příliš času. Jako náhradník je připraven dřevorubec Petr Kukla s biskupskou berlou vlastní konstrukce, jejíž dutý dřík skrývá téměř půl litru jalovcové pálenky vlastní výroby. Také Kuklova image drsného pokořitele sibiřské tajgy představuje slušný základ pro jeho snadnou uměleckou transformaci do lidumilného biskupa z přelomu 3. a 4. století po Kristu. Postavu Mikuláše tradičně sponzoruje majitel zdejšího hostince Rudolf Zima, neboť zmíněný světec je mimo jiné také patronem hostinských a lihovarníků. Na památku legendy, podle níž svatý Mikuláš vzkřísil tři děti, které zlý hospodský zavraždil a uložil v sudech se slaným nálevem, připravuje Zima každoročně pro mikulášský tým pohoštění ve formě utopenců.

Nad rolí Anděla se letos strhla vášnivá debata, protože jak Pecháček, tak Kukla a všichni čerti prosazovali, aby se úlohy zhostila děvčata z uměleckého tria „Hot Stuff Vlasta Revival“, proti čemuž ostře vystoupila jak paní Pecháčková, tak paní Kuklová a většina matek-manželek v obci. Nespokojenost vyjádřila rovněž tajemnice OÚ Horká, tradiční představitelka Anděla, pro níž je pátý prosinec jedinou příležitostí, kdy se na veřejnosti předvést ve svatebních šatech, jelikož její druh „Joe“ Pecháček (syn starosty) dosud před jejím manželským chomoutem vychytrale uniká. Horká nakonec prosadila svou, neboť navíc jako jediná zná jména všech dětí v obci, takže je při návštěvách schopna napovídat je šeptem Mikulášovi, který by si jinak vystačil pouze s oslovením „mladej/mladá“. Kromě toho tajemnice Pecháčkovi nevybíravě pohrozila, že pokud o roli Anděla přijde, bude si muset veškerý písemný styk se státní správou obstarat sám, z čehož má starosta panickou hrůzu. Do problémovějších domácností na Hadím vrchu, kam má Jarmila Horká strach vkročit, je připraven náhradní Anděl v podání benjamínka souboru fotbalisty Luďka Kolomazníka, který byl ještě loni před dosažením plnoletosti přinucen svou matkou předříkat před Pecháčkem a spol. básničku „Mikuláš ztratil plášť, Mikuláška vlečku“ za níž byl obdarován čokoládou a mandarinkami. Luděk však letos dovršil osmnáct let a jeho ztepilá postava formovaná sportem a zároveň dosud nezdeformovaná pivem je vhodná pro kaskadérské výkony, které bude záskok Horké v roli Anděla například u Červeňákových nepochybně vyžadovat. Luděk ke svému úkolu přistupuje zodpovědně a již několik dní pečlivě studuje na videu záznam vystoupení „Bílý balet“ v podání „Hot Stuff Vlasta Revivalu“, aby pochytil něco ze šarmu a grácie andělských stvoření.

Postava Čerta je až na zmíněnou trapnou výjimku s Emilem Žabkou již po léta doménou rodiny Červeňákovy. Participuje na ní však nezanedbatelnou měrou rovněž rodina hajného Šišky, Červeňákova souseda, která čertům proti podpisu půjčuje rohy a kožešiny. Letošního Pána pekel ztvární sám Miklós Červeňák, pro něhož má hajný nachystanou špičkovou trofej z muflona a kožich z berana z Myšákova biochovu, kterého v podzimní mlze omylem skolil jeho praděd Leopold. Ocas má pan Červeňák vlastní. Kostým doplní několik řetězů získaných z výbavy lesního kolového traktoru zaparkovaného před sokolovnou v Horním Drnu, a pytel na zlobivé děti, do kterého chtěl Červeňák pro zvýšení odstrašujícího efektu původně uzavřít svého nejmladšího syna Michaela Jacksona (nar. 2009). Proti tomu se však zásadně postavila jak jeho družka Marika, tak také sám potomek, který při generální zkoušce řízl otce do zad vystřelovacím nožem a od té doby se ukrývá na neznámém místě v areálu farmy. V pytli tak nakonec skončí opět „Laco“, poněkud strašidelné stvoření vzniklé v důsledku nekontrolovaného křížení v Červeňákově chovu králíků, o kterém se dodnes zdá Luďku Kolomazníkovi, kterému loni „Laco“ prokousl lýtko, když jej Peter Červeňák v záchvatu smíchu nad Kolomazníkovou básničkou omylem vypustil z pytle.

Tradičním problémem zůstává, kdo se role Čerta ujme v okamžiku, kdy svatomikulášský tým dorazí na Červeňákovu farmu, doslova se hemžící Miklósovými dětmi a vnoučaty, která svého dědu znají jako své boty a jako Čert u nich proto nebudí náležitý respekt. V minulosti se tohoto úkolu zdráhavě ujímal nstržm. Lubomír Macháně z obvodního oddělení Policie ČR v Kurochodech, který však letos poukázal na to, že na podobné situace nemá výcvik a dosud musí eráru splácet svou služební zbraň, kterou mu loni do žumpy zahodila osmiletá Nicol Červeňáková, dcera Petera Červeňáka, které ve šarvátce s Čertem dodal nebývalou odvahu návrat jejího otce z nápravného zařízení. Vše však nasvědčuje tomu, že letošní návštěva z pekel se místní cikánské drobotině zaryje řádně do paměti – do rolí Čertů se totiž podařilo angažovat dvojčata Kansase a Arkansase Torresovy, syny majitele zámku, čechoameričany a veterány námořní pěchoty Spojených států, kteří si tak dnes večer připomenou slavné okamžiky bitev s příslušníky iráckých republikánských gard či bojovníky hnutí Taliban. Oba bratři již týden do úmoru nadšeně cvičí v zámeckém parku slaňování, boj muže proti muži, osvobozování rukojmí a provizorní ošetřování bodných zranění. Složitých převleků nebude patrně vůbec potřeba, neboť polní uniformy maskované větvemi smrku a šípkových růží, tváře začerněné krémem na boty a krátké chladné zbraně by mohly u dětí s přehledem náležitý respekt vzbudit. Čertovské rohy pak spolehlivě nahradí zdvojené antény krátkovlných vysílaček připevněné na kevlarových přilbách. Kansas i Arkansas se nasazení do akce nemohou dočkat: v nejrůznějších podzemních úkrytech hledali již Saddáma Husajna, Usámu bin Ládina či mullu Muhammada Umara, ovšem případné dopadení Michaela Jacksona by nepochybně bylo přirozeným vyvrcholením jejich vojenské kariéry.

Svatomikulášský průvod vyráží z horního konce obce dnes v 17:00. Rodiče navštívených dětí se důrazně upozorňují, aby si při té příležitosti nachystali ke kontrole stvrzenky o zaplacení poplatků za svoz komunálního odpadu, a členové SDH a fotbalového celku „STS Záboj Psojedy“ rovněž potvrzení o zaplacení členských příspěvků za letošní rok. Namátkově bude kontrolována rovněž úroveň předvánočního úklidu na zahrádkách a pozemcích viditelných z veřejných komunikací. Kdykoliv po 18. hodině je očekáván příchod Mikuláše, Čertů a Anděla k usedlosti Červeňákových na Hadím vrchu – v tu chvíli vstupuje v platnost doporučení starosty Pecháčka, aby občané raději nevycházeli a vývoj událostí sledovali prostřednictví obecního rozhlasu, který bude živě přenášet signál z vysílaček bratrů Torresových. Strategickou komunikaci na Hadí vrch je bezpodmínečně nutné ponechat plně průjezdnou pro vozidla integrovaného záchranného systému.

Kromě výše uvedeného považuje redakce v zájmu politické vyváženosti za nutné informovat, že od 17:00 bude obcí procházet rovněž stínový opoziční Mikuláš v podání pana Bedřicha Myšáka (Mikuláš), Bedřicha Myšáka ml. (Čert) a Zenona Závojného (Anděl). Z důvodu hlubokého respektu k odlišným kulturám se tento průvod Hadímu vrchu obloukem vyhne.     

 

 

  

Diskuse: Mikuláš dorazí do Psojed již dnes!

Datum: 11.12.2012

Vložil: Honza D.

Titulek: To prostě...

...NEMÁ CHYBU!!! 8o)

Gratuluji Psojedským k precizní organizaci oslav a už se těším na další reportáže.

Přidat nový příspěvek