Štastný a veselý...

18.12.2012 09:40

Drazí čtenáři. V poslední letošní reportáži jsme byli z důvodů uvedených níže nuceni lehce improvizovat. Má sice charakter tradiční svodky, vzhledem k okolnostem však poněkud zkratkovité a patetické. Také do cynických Psojed prostě dorazila vánoční atmosféra. Obě místní hudební tělesa, agrometalový "Dunihlav" i cimbálová dechovka "Hadovka" společně pilně nacvičují Rybovu mši, zatímco mezitím začal platit sváteční jízdní řád, takže autobusy se obci již týden obloukem vyhýbají.

Místnost, kterou má ke své činnosti pronajatou naše redakce, byla na základě rozhodnutí obecního zastupitelstva až do svátku Tří králů dočasně adaptována pro umístění tradičního živého Betlému. Náš interaktivní newsroom tak zaplnily balíky slámy a sena, a „Joe“ Pecháček, občanským povoláním zootechnik, do něj neváhal přivést několik dobytčat, která naši činnost spojenou s nezávislým informováním čtenářů pozorují s krajně nepřátelským výrazem. Pro roli Panny Marie a svatého Josefa byli letos vybráni MUC. Andrea Šišková a Walter Unterzeiler, kteří tak nahradili manžele Václava a Alenu Pecháčkovi (starostův mladší syn a snacha); pan Pecháček totiž drží porodní pohotovost u nastartovaného auta a paní Pecháčková je už stěží schopna si přes břicho zavázat boty – vše nasvědčuje tomu, že starostovo první vnouče na sebe nenechá dlouho čekat. Roli Ježíška nechával proto dramaturg živého obrazu (starosta Pecháček) pro jistotu dlouho neobsazenou, co kdyby náhodou...V posledních dnech však přeci jen narychlo vypsal pro představitele novorozeněte konkurs, do nějž bylo rodiči přihlášeno několik dětí a vnuků Miklóse Červeňáka, včetně stále nezvěstného Michaela Jacksona. V této tvrdé konkurenci nakonec zvítězila mramorová soška barokního andělíčka s ulomenými křídly pocházející z bývalé zámecké kaple, což bylo s povděkem kvitováno hlavně Šiškovou a Unterzeilerem, kteří se tak na slámě budou moci o přestávkách věnovat především sami sobě.    

Náš zpravodaj byl proto nucen vyrazit přímo do terénu, odkud Vám jako poslední reportáž tohoto roku přináší téměř živě následující glosy zachycující bohaté spektrum událostí předvánočních Psojed.

Starosta Pecháček intenzivně koncipuje svůj tradiční novoroční projev. Z toho důvodu se uchýlil do ústraní za stodolu svého statku, kde svůj text při štípání dřeva do detailů promýšlí a argumentačně piluje. V pauzách nahlíží do brožovaného životopisu Winstona Churchilla, který dostal loni k narozeninám.

Místostarosta Zubatý byl přistižen manželkou, jak bez dovolení ochutnává vanilkové rohlíčky. Z toho důvodu má nařízený půst a jeho choť mu za trest nechala zakódovat veškeré sportovní kanály. Zubatý proto leží na kanapi a sleduje přírodovědné seriály. Ve včerejším duelu šimpanzů proti levhartovi fandil našim.

Bedřich Myšák je zcela ve vleku módní myšlenky přísně lokálního původu potravin. Již dva dny proto s udicí sedí u díry navrtané do ledu Dolního rybníka a snaží se polapit kapra. Paní Myšáková mezitím zakoupila rybu z jihočeského chovu a na Štědrý den ráno přijde svého manžela odvézt od rybníku na saních.

Tajemnice Jarmila Horká je živoucím dokladem toho, že je celkem jedno, zda má moderní emancipovaná žena vysokoškolské tituly před a za jménem – jakmile se přiblíží Vánoce, přetáhne se ji přes oči třetí víčko, nevidí, neslyší, peče, smaží, vaří, zdobí, uklízí a k slzám se dojímá miminkem v jesličkách.

Hajný, lesní seržant Leopold Šiška se již popáté utkal s „Bohoušem“, desaterákem ze zdejšího polesí. Po soustředěném výkonu, důsledném dodržování taktických pokynů svého šestadevadesátiletého praděda-trenéra a poctivé celoroční dřině vložil hajný do utkání srdíčko a zvítězil v patnáctém kole na body. Odveta proběhne opět příští Vánoce.

Miklós Červeňák oslaví svátky v kruhu nejužší rodiny, což znamená přibližně 18 osob. Audiomostem se prostřednictvím mobilního telefonu spojí i se synem Vasilem, který je ve vyšetřovací vazbě pro podezření z trestného činu krácení daně, což jen dokazuje, jak úspěšně tato rodina pokročila ve svém začleňování do majoritní společnosti.

Jaroslav M. odcizil jednu z tújek u hřbitova a před kamarády z „Bistra Zmije“ se opilecky vychloubá, jak tímto počinem letos s vánočním stromkem skvěle „vyjebal“. Veškeré králíky ze svého chovu přemístil na zimu do obývacího pokoje, aby nepomrzli. Jsou to zřejmě jediní živí tvorové, které má pan Jaroslav opravdu rád.

Zeno Závojný marně přemýšlí, jak dát co nejoriginálněji najevo svůj niterný intelektuální odpor proti materialismu Vánoc a bezduchému přejímání cizích tradic. Prozatím dospěl k závěru, že děti letos nedostanou žádné dárky a obejít se budou muset i bez vánočního stromečku, který byl našemu čistému lidu v 19. století vnucen zlými Němci.

Hostinský a trenér Rudolf Zima oslaví svátky sám ve svém podkrovním bytě. K Vánocům dostane jako každý rok novou flanelovou košili, kterou si již s předstihem zakoupil v „Domě levného textilu“ v Kurochodech během podzimního fotbalového utkání psojedského týmu proti tamnímu celku „ZD Kurochody B“.

Fotbalista Luděk Kolomazník napsal již sedmnáctou a konečnou verzi milostného dopisu Arizoně Torres do Spojených států. Jeho angličtina je však slabá a Luděk se obává, zda  Arizona pochopí všechny jeho dvojsmyslné sexuální narážky, kterými se dílko přímo hemží. V konečné verzi prohnal Luděk v zoufalství český text Googlem.

Dr. Brooklyn Torres, majitel zámku, letos poprvé oslaví Vánoce v Psojedech. Zámek dosud využíval jen jako letní sídlo a teď s kladívkem klepe do zdí a zoufale hledá, kde jsou zazděny komíny. Vytápění mramorových sálů elektrickými přímotopy ruinuje jeho peněženku a permanentní zahřívání se jablečnou pálenku „Eisbrecher“ rozostřuje jeho úsudek.

        

V letním kině u Dolního rybníka proběhne tradiční vánoční festival filmů, které starosta Pecháček považuje za určující pro své každodenní postoje a politickou kariéru. Tato díla zásadního významu lze tak bez nadsázky označit za ideové kořeny starostovy životní filosofie, která se na dění v obci nevyhnutelně podepisuje. Jejich celková atmosféra, pozitivní i negativní příklady, četná podobenství a varování obsažená v těchto snímcích jsou ve své podstatě nepsanou ústavou Psojed v éře posledních dvacet let. Z toho důvodu jsou také veřejně promítány jen jednou ročně ve svátečních chvílích, aby jejich poselství nezevšednělo.

Vy, kteří budete otrávení z šišlavých pohádek, papundeklových kulis a unylého patosu vánoční televizní produkce, jste na projekce ve zdejším letním kině starostou srdečně zváni! Pokud Vám to z jakéhokoliv důvodu nevyjde, neváhejte, a alespoň některé z těchto filmů shlédněte o Vánocích tam, kde Vám to bude vyhovovat. Pamatujte, že v krátkých záblescích v nich symbolicky spatříte Pecháčka i Psojedy!

Představení začínají ve 20 hodin s výjimkou Štědrého dne, kdy se promítá již ve 12:00. Přejeme ostrý obraz a dobrý zvuk. Rum, slivovici či svařené víno s sebou!

 

PROGRAM:

 

·22.12.2012: Balada o Cable Hogueovi (The Ballad of Cable Hogue), USA 1970

      O muži, který přešel poušť a pochopil, že voda je cennější než zlato...

 

·23.12.2012: Život a doba soudce Roye Beana (The Life and Times of Judge Roy Bean), USA 1972

      O muži, který, ať sám byl, jaký byl, nedal těm opravdovým hajzlům šanci...

 

·24.12.2012: V pravé poledne (High Noon), USA 1952

      O muži, který neutekl...

 

·25.12.2012: Tenkrát na Západě (Once upon a Time in The West), It./USA 1968

            O muži, který nezapomněl...

·

26.12.2012: Sedm statečných (The Magnificent Seven), USA 1960

      O mužích, kteří obyčejné lidi naučili, aby se znovu starali sami o sebe...

 

Jako bonus bude v sobotu 29.12.2012 uveden film Podporujte svého šerifa! (Support Your Local Sheriff!) USA 1969. Tento snímek neskrývá žádné zvláštní poselství, ale Pecháčkovi se líbí název.

Vážení čtenáři a příznivci obce. Děkuji Vám za těch osm měsíců, co jste v Knize návštěv, diskusích či osobních mailech vyjadřovali podporu těmto stránkám a neváhali jste tu a tam odvážně prohlásit, že se Vám líbí. Bez toho by už Psojedy neexistovaly nejen na mapě, ale ani na webu.

Dá-li Bůh, pojedeme příští rok dál – a začneme hned prvního ledna, kdy Vám exkluzivně přineseme zmíněný starostův novoroční projev! Již teď můžeme dle náznaků konstatovat, že s paranoidními žvásty linoucími se tradičně na Nový rok z veřejnoprávních médií nebude mít společného vůbec nic...

 

Šťastné a veselé všem!

 

 

Diskuse: Štastný a veselý...

Datum: 31.12.2012

Vložil: Rostia Strzinek

Titulek: ¡Feliz año nuevo a todos!

Dobrý vecer. Dekujem za vesele vyprávení které jsme si zase hodne rádi precetli. Posíláme vseci do Psojed hodne velký pozdrav ze Argentina, ze Presidencia Roque Saenz Pena. Rostia

Datum: 19.12.2012

Vložil: Honza

Titulek: Šťastné a veselé ...

... a do nového roku 2013 hodně štěstí, zdraví a inspirace! 8o)

Datum: 19.12.2012

Vložil: Eight

Titulek: Šťastné a veselé

všem psojedským o reportérovi :-)

Přidat nový příspěvek