Svodka V.

13.07.2012 09:33

Vážení věrní i ti nevěrní čtenáři¨, pokračujeme ve volném letním tempu aktualizací našich obecních stránek, tentokrát již pátou "svodkou", tedy souhrnem zaznamenáníhodných událostí ze života naší obce. Tentokrát analyzujeme vlnu veder, ve které starostovi málem zteplalo pivo, upozorníme na vloupání do samoobsluhy, podíváme se, kde budou obecní celebrity letos dovolenkovat, přineseme krátkou reportáž ze zásahu našich hasičů, kterým vydatně pomohl panující nečas, a v závěru se zlehka dotkneme společenského hitu letošního léta - milostného dobrodružství Luďka Kolomazníka, našeho nejlepšího fotbalisty.

Vlna tropických veder, která začátkem července bičovala doslova celý národ, jak jsme ostatně mohli pozorovat v tklivých televizních přímých vstupech z koupališť, pláží a hospod, dorazila také do naší vsi. Ta, jak všichni jistě vědí, leží na okraji mrazové kotliny tvořené hlubokým údolím říčky Psojedky, a proto nebyl v našem případě útok horkého vzduchu tak masivní. Zatímco v údolí přesáhla teplota dvacítku, a u „Bílé skály“ tak roztál poslední sníh, v obci nezřídka atakovala psychologickou hranici 25°C. Místo planého řečnění o boji proti změnám klimatu, které bylo tentokrát opět v režii Bedřicha Myšáka, na jehož přednášku pod lípou na návsi dorazilo však jen minimum posluchačů (většina z nich spíše pouze vyhledala stín), se obyvatelstvo z větší části na tento extrémní výkyv počasí adaptovalo – zvýšilo příjem tekutin, omezilo fyzické aktivity a mužská část populace obce si přesunula svá lahvová piva ve sklepech o dva až tři schody níž. Výjimkou byl pouze starosta Pecháček, který pivo uchovává ve stabilním prostředí žulového koryta, kterým protéká voda z pramene vyvěrajícího ze stěny sklepa jeho statku. Také on však při periodických hodinových kontrolách teploty zaznamenal její růst, a to až o 0,4 °C, což i tohoto starého skeptika poněkud nalomilo a, vybaven několika pivy v síťovce, dorazil pod lípu na návsi mezi prvními. Společenský, kulturní i politický život obce se přesunul na louku u „Dolního rybníka“, resp. k tamnímu stánku s občerstvením, kde také do pozdních večerních hodin částečně zasedá a částečně polehává obecní zastupitelstvo.

Faktické vylidnění centra obce bohužel využil neznámý poberta, který ve večerních hodinách dne 8. července vnikl násilně do samoobsluhy, kde odcizil konzervu vepřového masa ve vlastní šťávě a dva výtisky knihy filozofa a politologa PhDr. Patrika Filouše „Radek John – novinář, disident, státník“. Pachateli je na stopě nstržm. Macháně, který si pro své pátrání zřídil hlavní stan v restauraci „U Sněhuláka“, kde, jak tvrdí, shromažďuje a vyhodnocuje poznatky, dedukuje a analyzuje stopy DNA. Dobře informovaný zdroj (hostinský Rudolf Zima) nám však sdělil, že Macháně se v nekompletním stejnokroji povaluje u nejstinnějšího stolu výčepu, popíjí studenou „Desítku“ a občas si zdřímne. Jeho prosbu, zda by nemohl s použitím služební zbraně pobíjet mouchy na zdech výčepu, Zima ostře odmítl.

Vedra měla nečekaný dopad také na aktivitu místních žen, ze které bude jejich partnerům asi pořádné horko. Vše odstartovala paní Pecháčková, která nadělila manželovi k výročí sňatku nečekaný dar – desetidenní dovolenou all inclusive na řeckém ostrově Kos, kam vyráží letecky v půlce srpna. Rodina Myšákova nemohla samozřejmě zůstat pozadu a v souladu s odvěkou tradicí bude na rodinu Pecháčkovu dohlížet z vedlejšího ostrova Rhodos, též all inclusive. Psojedskou pomoc řecké ekonomice doplňuje tajemnice Horká, které se podařilo pod rafinovanými záminkami vylákat svého druha „Joe“ Pecháčka, ve kterém dosud nevyhasly některé pubertální představy, od stánku u rybníka na ostrov Lesbos.

Již samy přípravy na pobyt u moře naznačují, že o napětí bude postaráno. Zatímco paní Pecháčková si jen pro svou potřebu dosud zakoupila dvanáct lahviček nejrůznější kosmetiky, paní Myšáková třináct a u Jarmily Horké jde o celé příruční zavazadlo, starosta Pecháček, který by léto trávil raději u rybníka nebo ve sklepě, poměrně ostře koupi opalovacího krému odmítl s odkazem na to, že dosud nespotřeboval svůj „Nubian“ (rok výroby 1989). Myšák, který v souladu s moderními trendy trýzní rodinný rozpočet úspornými opatřeními, je na mrtvici z toho, že mu manželka koupila nové plavky. V samoobsluze se totiž nechala slyšet, že by umřela hanbou, kdyby se její Béďa na pláži producíroval v těch starých proužkovaných s kšandami – to je samozřejmě pomluva, neboť Myšákovy staré plavky byly relativně moderního střihu a v roce 1994 za ně utratil několik set italských lir. Spory o vhodný plážový oděv zuří také  ve společné domácnosti tajemnice Horké a Pecháčka juniora. Zatímco Jarmiliny plavky tvoří několik tenkých šňůrek doplněných o miniaturní trojúhelníčky látky, Joe se na pláže Lesbosu chystá vyrazit v zelených bermudách s motivy fotbalových míčů, které zakoupil na stánku ve Vřešticích, přičemž oba partneři se navzájem kritizují za přílišnou odvážnost zvoleného úboru. Džínovou bundu s lebkou a nápisem „Canibal Corps“ musí Joe pod pohrůžkou trestem půlročního celibátu nechat doma určitě. Zcela specifickým problémem bude patrně doprava. Starosta Pecháček dosud letadlem neletěl a pod vlivem četby autobiografických vzpomínek letců čs. 311. bombardovací perutě RAF, především díla genmjr. Aloise Šišky „KX-B neodpovídá“, se na letecký transfer dívá poněkud nedůvěřivě. Krom toho bude muset počtvrté v životě navštívit Prahu, což jeho stres jen zvyšuje. Bedřich Myšák se sice tváří jako zkušený aviatik, neboť v roce 1985 jej na palubu práškovacího letadla vzal za láhev fernetu slovenský pilot Štefan Lasica, ale také on cítí při pomyšlení na let ve výšce vyšší než 30 metrů nad terénem mrazení v zádech. Joeovi let nevadí a nechal se slyšet, že na takový ostrov, jako je Lesbos, by klidně i doplaval. Místostarosta Zubatý stráví s rodinou dovolenou patrně v Londýně na semináři o nebezpečích euroskepticismu; shodou okolnosti právě v době konání olympijských her.

Ostrého zásahu se po letech napjatého čekání dočkali naši hasiči, když blesk zapálil jednu z tůjí u hřbitovní zdi. Na místo okamžitě vyrazilo družstvo B i s tatrou „Jiřinou“. Došlo však k nemilé události, neboť hubice hadice se poměrně záhy ucpala neidentifikovatelnými nečistotami a nebýt intenzivního lijáku, který požár uhasil, mohly vzplanout i okolní tůjky. Nikdo nechce ani domýšlet, co by se stalo, kdyby si v tu chvíli pod nimi hrály například děti! Při vyšetřování selhání techniky se ukázalo, že oněmi nečistotami byl zcela promočený balík dva roky starých propagačních letáků ODS, který do nádrže vozu rafinovaně ukryl tehdejší benjamínek sboru Havel Myšák (22), v roce 2010 člen tzv. „Modrého týmu“ mladých příznivců strany, kterému se je v horké předvolební atmosféře nechtělo roznášet a dal raději přednost organizovanému zájezdu do Prahy, bohatě zásoben vejci z rodinného statku. V nastalé euforii z odjezdu Paroubkova politického buldozeru na politické vrakoviště na letáky zapomněl. Myšákovi byla náčelníkem sboru, jeho starším bratrem Bedřichem, udělena ústní důtka („Ty lemro, tos to nemohl vyhodit do kontyše u samošky? Di mi z vočí!“) a za trest byl ustanoven velitelem žňové hlídky.

Když nepočítáme spontánní turnaje v badmintonu na pláži u rybníka, sportovní dění v obci v létě utichlo. Proto snad jen žhavý drb ze života naší fotbalové hvězdy Luďka Kolomazníka (18). Jeho milostný románek s dcerou majitele zámku a polesí Arizonou (19) stále trvá a oba mladí lidé se u bazénu v parku prakticky neustále vzájemně potírají produkty kosmetických firem. S napětím budeme sledovat, jak se Luděk psychicky vyrovná s koncem léta, kdy Arizona odlétá zpět do USA, kde započne studium antropologie.

    

Diskuse: Svodka V.

Datum: 26.07.2012

Vložil: Bady Loušn

Titulek: Psojedy

Ok, přiznejme si to bez mučení. Stal jsem se na zprávách ze Psojed závislým a nedočkavě vyhlížím další porci novinek.

Přidat nový příspěvek