KOMENTÁŘ: Naší vsí Okamura neprojde!

07.03.2012 13:02

Stalo se již zvykem, vyvěšovat na internet nesmyslné ankety o tom, koho by prostý lid volil v přímé volbě, ať již do kteréhokoliv úřadu – lhostejno, zda je tato volba vůbec reálná, či zda má smysl – volba i úřad. Také my jsme v uplynulých týdnech přinesli anketu, týkající se hypotetické přímé volby starosty. Nominování byli zcela přirozeně lídři místních politických uskupení – stávající dlouholetý starosta Josef Pecháček (JPO), předák opozice Bedřich Myšák (BMV), místostarosta Stanislav Zubatý (ObEv) a bývalý tajemník MNV Otto Zmuda (KSČM). Jako v každé podobné anketě, nemohl samozřejmě chybět ani Brouk Pytlík veřejného prostoru a mediální milec, pražský podnikatel Tomio Okamura. Možnosti uzavírala alternativa „někdo jiný“, přičemž v diskusi mohli hlasující tuto volbu konkretizovat. Jak anketa dopadla?

Hlasovalo celkem 51 respondentů, u nichž přesvědčivě zvítězil Okamura (30 hlasů), na druhém místě skončil Pecháček (14 hlasů), třetím byl „někdo jiný“ (6 hlasů) a posledním, který vůbec bodoval, byl Myšák (1 hlas).

Jak číst tyto výsledky? Zaujme především drtivé vítězství člověka, který o vsi v životě neslyšel, netuší vůbec nic o jejích problémech a soudě dle jeho mediálních výstupů a receptů na celoplanetární neduhy, vedlo by jeho starostování pravděpodobně k rychlému rozkladu obce, popřípadě její proměny ve skanzen pro turisty. Těžko říct, co jeho příznivce k volbě motivovalo; snad souhrn vlastností malého českého člověka – škodolibost, smysl pro humor, hloupost a nezájem o skutečná řešení, spojená s hypertrofovaným smyslem pro hledání spasitelů, přičemž Mesiášem je ten, který se za něj nejhlasitěji prohlašuje v tzv. nezávislých médiích a zároveň získá jejich pochybnou přízeň. Nabízí se otázka, jestli měl být Okamura vůbec nominován a zda naše stránky touto nominací neklesly na ubohou úroveň celostátních médií. Nevíme, výsledky ankety však ukázaly jednoznačně, že na tuto úroveň klesly tři pětiny respondentů. Bohužel...

Důkladnější rozbor si zaslouží rovněž kategorie „někdo jiný“. Padl zde jediný konkrétní návrh na kandidaturu pana Červeňáka. Pevně věříme, že jeho nominace byla navržena proto, že se jedná o výraznou osobnost obce, a nikoliv z mrzkých důvodů pozitivní diskriminace příslušníka národnostní menšiny. Jenže pan Červeňák do politiky nechce (jeho reakci si můžete přečíst v reporáži z obecního plesu) a bylo by politicky korektní jej do toho nutit? Zbloudilá genderová korektnost stála bezpochyby na rozšířeném volání po emancipaci s tím, že mezi navrženým nebyla „žena“. Těžko říci, proč by měla být. Je holým a na našem webu ověřitelným faktem, že psojedské vrcholové komunální politiky se ženy (zatím) prostě neúčastní, přičemž se jedná o jejich vlastní svobodné rozhodnutí, jak nám ostatně za sebe potvrdila tajemnice Horká („To bych to teda chytla...Už teď žehlím průsery těch dvou devět hodin denně.“), paní Pecháčková („...muset číst ty kraviny, co chodí shora? Nikdy! Dejte mi pokoj, vždyť já jsem ráda, že ten můj smraďoch občas vypadne z baráku na ty jejich schůze“), nebo paní Myšáková („On do toho dělá už ten můj Béďa. Aspoň se vyblbne. To tam mám lézt jenom proto, že mám dva chromozomy X?“). To rozhodně neznamená, že na řízení obce nemají ženy vliv – všichni námi navržení relevantní kandidáti jsou ženatí, mají matky, tchýně, švagrové a dcery. A základním atributem našich obecních politických vůdců napříč spektrem je především mít vždy a za všech okolností svůj klid – jak v obci, tak doma.

Čím uzavřít naše politologické okénko? Potom, co jsme se výše vypořádali s některými patologickými jevy ankety, nezbývá než pogratulovat starostovi Pecháčkovi k drtivému vítězství a panu Myšákovi k tomu, že v anketě hlasoval.

Psojedy fungují a je zbytečné do nich tahat módní experimenty devastující okolní svět. Do budoucna si lze přát jen to, aby jejich starosta byl člověk na svém místě a na obec a její problémy hleděl s otevřenýma očima, čímž nechceme jakkoliv útočit na pana Okamuru.

Úplným závěrem názor jednoho z respondentů (pan Lumpí) na tuto anketu, který by měl být definitivní tečkou za celou nešťastnou záležitostí: „Pechaček to musi mit nadosmrti. Takeho starostu už nenajdou! S takymi novotami jako je hlasovani děte do ... k šipku! To hlasovani može byt jen takove hypoteticke - kdo po jeho smrti“.



 

 

Diskuse: KOMENTÁŘ: Naší vsí Okamura neprojde!

Datum: 14.12.2012

Vložil: Pepa

Titulek: Okamura

Lhar a egomaniak. To byste si pomohli.....

Datum: 07.03.2012

Vložil: Scarlett O' Hara

Titulek: drobné upozornění, domnívám se, že Lumpí je paní (možná i slečna)

;-)

Přidat nový příspěvek