Zastupitelé se neshodli ani na programu. Imunitu si ale zachovali.

13.02.2012 08:57

Pravidelná nedělní schůze místního zastupitelstva probíhala v nervózní atmosféře. Předem stanovený program se záhy zhroutil jako májový sněhulák a na novém se nedokázali shodnout ani oba koaliční partneři ani mezi sebou, natož s opozicí. Všechny tři strany ale vzápětí svorně smetly ze stolu návrh opozice na omezení imunity. Naší redakci se díky panu Vasilu Červeňákovi, který průběh schůze sledoval z přilehlého výčepu, kde oslavoval konec zkušební doby svého podmíněného trestu, podařilo rekonstruovat, jak to vlastně bylo.

Program pravidelných nedělních schůzí místního zastupitelstva mimoděk stanovuje Václav Moravec, když na začátku své televizní talkshow dramaticky sděluje divákům, „o čem se po dnešních otázkách začne mluvit“. Lídr opozice Myšák (BMV) před časem prosadil, aby se stanovená témata stala pevným programem nedělních schůzí, konaných tradičně v sále místního hostince. Proti argumentu, že „když je to v televizi, tak je to pravda“ nesehnala tehdy radniční koalice dostatek hlasů, neboť místostarosta Zubatý (ObEv) byl právě na školení v zahraničí a návrh BMV tak těsně prošel.

Schůze začala ve 14:05 rozpačitou otázkou místostarosty Zubatého, o čem se tedy má dnes mluvit. On sám prý sice začal pořad sledovat, ale rušila ho manželka, když vedle v kuchyni naklepávala řízky. Když ji okřikl, že neslyší, byl přinucen jít do sklepa pro brambory, oškrábat je a potom strouhat okurky na salát, takže o dalším průběhu diskuse státníků nemá ani ponětí.

Starosta Pecháček (JPO) nevrle prohlásil, že musel od sedmi hodin stát u své hromady šrotu, kterou den předtím odvozil na dvoukoláku na horní konec obce, kam si pro něj měl přijet pan Červeňák v rámci akce „Železná neděle“. Červeňák přijel sice už v devět, ale zároveň se dostavila tajemnice Horká a starostu požádala, zda by ji nenaštípal dřevo, že má udělané nehty. Tuto činnost sice má vykonávat její přítel, "Joe" Pecháček (starostův syn), ale toho odpoledne čeká hokejové derby s Horním Drnem a Joe má strach, aby se před zápasem neunavil či nezranil. Pecháček tak dorazil domů až v 11:55, ale na svém televizním gaučíku vyčerpán záhy usnul a se znalostí programu je na tom podobně jako Zubatý.

Opoziční lídr Myšák po menším nátlaku přiznal, že pořad rovněž neviděl. Na podzim podlehl sugestivním dlouhodobým předpovědím mediálních odborníků na počasí, kteří předpovídali mírnou zimu, zakoupil proto jen malé množství hnědého uhlí a teď byl nucen přiobjednat dalších 20 metráků, které celý víkend skládal do sklepa. Tuto činnost ukončil až ve 13:30, stačil jen zhltnout dršťkovku a musel na schůzi.

Ani mezi řadovými zastupiteli obou táborů se nenašel nikdo, kdo by pořad viděl, či alespoň tušil, o čem byl, takže starosta nařídil hlasovat o novém programu. Do rozpravy se přihlásil Zubatý, který navrhl, aby zastupitelstvo vyzvalo hostinského Zimu, zda by jim na plátně nepustil program ČT4 Sport, protože právě běží Davis Cup. Po krátké diskusi o předchozím hokejovém utkání s Ruskem, do které svými postřehy přispěl jako host i starostův syn, který utkání sledoval se spoluhráči v rámci taktické přípravy na televizi ve výčepu, byl návrh hlasy JPO a BMV zamítnut, protože Pecháčka ani Myšáka mužský tenis nebaví.

Stejně dopadla Pecháčkova nabídka, shlédnout na plátně snímek Sedm statečných, která však byla jednomyslně odmítnuta, protože ho všichni viděli již na poslední schůzi minulý víkend.

Na Pecháčka navázal Myšák, který u pana Červeňáka zakoupil DVD „Nepříjemná pravda“ od nositele Nobelovy ceny míru Al Gorea a chtěl by ho konečně vidět, protože jeho domácí přehrávač okupují vnoučata s filmy o šmoulech. Na Pecháčkův dotaz, o čem to je, Myšák mlhavě prohlásil, že o počasí. Zubatý se tázal, zda ve filmu vystupuje nějaká pěkná rosnička, což Myšák nepotvrdil a lídr ObEV tak jeho návrh odmítl podpořit. Pecháček stále trval na Sedmi statečných, takže hrozilo, že schůze skončí patem.

Situaci zachránil mimoděk hostinský Zima, který přišel přiložit koks do gigantických amerických kamen zvaných Golem, kterými je sál vytápěn. Myšák mu vytkl, že nadměrným topením přispívá ke klimatickým změnám. Pecháček ostře namítl, že pokud jde o něj, už ho čtrnáct dní mrazů pěkně (vadí) a klimatickou změnu by jedině uvítal. Myšákův projev, ve kterém hodlal vysvětlovat rozdíl mezi klimatem a počasím utnul hned ze začátku Zima, který se zvýšeným hlasem nabídl, že klidně topit přestane, ale ať za ním pak pánové nechodí s chřipkou škemrat o jeho specialitu „Kalvádos Ultra“. Zastupitelé se vzápětí napříč politickým spektrem shodli, že snížení teploty v sále by mohlo ohrozit jejich imunitu, společným usnesením vyjádřili Zimovi uznání a jednou dokola objednali „něco proti té chřipce“, jak prohlásil za souhlasného mručení ostatních starosta.

Schůze skončila naprostým úspěchem až v osm hodin večer. Když se z plátna konečně zase ozvalo „(...)vesničané, to oni jsou vždycky vítězové (...) a Horst Buchholz obrátil koně, dojatí zastupitelé, držící se vzájemně kolem ramen, ocenili celé jednání potleskem a odebrali se svorně do svých domovů.  

 

Diskuse: Zastupitelé se neshodli ani na programu. Imunitu si ale zachovali.

Datum: 13.02.2012

Vložil: pacik

Titulek: shrnutí

Tato situace jest opravdu na pováženou.Bude zastupiteli řešena?

Přidat nový příspěvek