Svodka I

28.03.2012 10:36

Vážení čtenáři, vzhledem k poněkud ospalému průběhu jara Vám nepřinášíme obvyklý hutný článek ke konkrétnímu tématu, ale poprvé se dnes setkáte s novým útvarem - jakousi svodkou. Ta bude obsahovat stručná sdělení o dění v obci za poslední dny. Popisuje to, co by samo o sobě nevydalo ani na stať v sekci „drobné aktuální zprávy“, ale přesto je třeba čtenáře s těmito informacemi seznámit.

Bezpochyby nejdůležitější zprávou je ohlášený plánovaný příjezd prvních čtyř agroturistů na farmu pana Červeňáka, o kterém se blíže můžete dočíst zde. Této zprávě věnujte zvýšenou pozornost, protože je pravděpodobné, že naše obec stojí před novou érou turistického boomu, ač se tomu oficiální představitelé ve svém bytostném konzervativismu brání. Nadšení pana Červeňáka však nezná mezí a pouze poněkud zkaleno je faktem, že se mu dosud nepodařilo zavést elektřinu do koupelny pro hosty. Na radu Zena Závojného prozatím pořídil petrolejovou lampu, kterou, jak tvrdí Závojný, považují lidé z měst za tradiční, stylové a ekologické svítidlo.

K odvážnému rozhodnutí dospěl starosta Pecháček. Donucen vysokými cenami benzínu a faktem, že od oslavy svého svátku musí půjčovat auto manželce, aby si ji udobřil, rozhodl se, že bude pro své každodenní kontrolní pochůzky po obci využívat kolo. Nyní ho tedy můžete spatřit, jak ve větrovce, pumpkách a teniskách krouží po katastru obce na rudo-stříbrném velocipédu, poctivém kovářském výrobku fy. „TRIPOL Rokycany“ z roku 1930. Toto kolo a parní lokomobila „Beruška“ byly jedinými stroji z předválečného gruntu, které se po restituci vrátily rodině Pecháčkově. Používat k úředním výjezdům „Berušku“ starosta s pochopitelných důvodů odmítl.

Lídr opozice Myšák, dosud sám sebe považující za obecního světlonoše ekologických způsobů dopravy, se užírá závistí. Vzhledem k faktu, že již není nejmladší a má za sebou infarkt, netroufá si starostu v jeho cyklistickém elánu napodobit. Podle důvěryhodného zdroje, jeho manželky Růženy, od které to před samoobsluhou slyšela paní Kolomazníková a řekla to tajemnici Horké, leží podmračený Myšák doma na gauči, popíjí lahvové pivo a zaníceně listuje v katalogu firmy „Segway“.

Krajský úředník Bc. Aleš Bičík, kterého starosta minulé pondělí svým neotřelým stylem vykázal z obce, se patrně ukazuje být tvrdším oříškem, než se předpokládalo. Jako abstinent ostře odmítl pozvání na udobřovací večírek v salonku hostince „U Sněhuláka“ a na svém facebookovém profilu naznačil, že vůči starostovi bude postupovat se vší tvrdostí, což v obci vzbudilo zvědavé očekávání, neboť nikdo nepředpokládá, že sotva šedesátikilový absolvent Fakulty sociálních studií MU v Brně by mohl být starostovi, který je v úplně jiné váhové i intelektuální kategorii, vážným soupeřem. Obyvatelé zjevně stále podceňují tradiční mstivost mladých, ambiciózních a životem frustrovaných úředníků, ač před ní byli na osvětových přednáškách místostarostou a tajemnicí opakovaně varováni.

Program letního kina v období 1. až 9. dubna:

  • neděle 1. dubna: Texas Terror (romantický western USA, 1935)
  • středa 4. dubna: Valdézovi koně (western, It./Fr./Šp., 1973)
  • pátek 6.dubna: Na sever od Aljašky (westernová komedie, USA, 1960)
  • sobota 7.dubna: Studený pot (thriller, Belgie/Fr./It., 1970)
  • pondělí 9.dubna: Velikonoční přehlídka (romantický muzikál, USA, 1948)

Na představení zve srdečně všechny obyvatele obce, a na Velikonoční pondělí konkrétně svou paní, dramaturg a starosta v jedné osobě Josef Pecháček.

Osvětovou přednášku důstojníka  SDH  Paľo Červeňáka (velitele C družstva) o jarním vypalování trávy navštívila v hojném počtu především pubertální mládež a to nejen z naší obce, ale také z Horního a Dolního Drnu, Brodu a dokonce i Kurochod. Po prvních dvou slajdech hasičovy prezentace se však v sále hostince rozpoutal neklid a četní účastníci začali přednášku zklamaně opouštět. Po kuřácké přestávce se pak zbylí hosté druhé části prezentace opakovaně smáli, provolávali nesouvislá hesla a celkově snižovali její důstojnost. Po předčasném ukončení programu zamířila většina publika k příbytku Zena Závojného, odkud se smích ozýval ještě dlouho do noci. Incidentem se bude zabývat štáb SDH.

Nijak se nelepší situace s naším fotbalovým týmem – třízápasový distanc byl Luďkovi Kolomazníkovi jeho matkou prodloužen o další tři zápasy. Paní Kolomazníkovou neobměkčila ani delegace trenéra Zimy, zdravotnice Šiškové a brankáře Kukly, která za oporu týmu intervenovala. Ulimátum zní jasně – „dokud nebude Ludánek poslouchat maminku, má s čutáním utrum“. Druhá opora týmu, stoper „Joe“ Pecháček stále laboruje s naštíplou klíční kostí a opakovaně vyžaduje masáže od zdravotnice Šiškové, čímž se rovněž vystavuje riziku pozastavení činnosti, tentokrát ze strany jeho žárlivé přítelkyně Jarmily Horké. V nedělním utkání zvítězil náš „STS Záboj“ podle očekávání kontumačně 3:0 nad „Jiskrou Malé Čubky“; hosté nepřijeli, neboť o víkendu od nich nejezdí autobus.

 

   

 

Diskuse: Svodka I

Datum: 29.11.2012

Vložil: eight

Titulek: Vypalování trávy

!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Datum: 02.04.2012

Vložil: Zylbrsztajn

Titulek: Beruška

Toužil jsem spatřit památnou lokomobilu Berušku, a v této naději jsem kliknul na odkaz. Žel, místo obrázku, jsem byl odkázán na přihlašovací stránku serveru webnode.

Datum: 03.04.2012

Vložil: Agent P.

Titulek: Re: Beruška

Díky, opravíme:-)

Přidat nový příspěvek